20-04-2022

Maritieme samenwerking uitgelicht tijdens TKI Maritiem event

Na twee jaar coronacrisis heeft er op 14 april jongstleden eindelijk weer een TKI Maritiem event plaatsgevonden.

 

Tijdens deze uitermate goed bezochte bijeenkomst stond netwerken centraal. Iedereen snakte ernaar om elkaar weer live te ontmoeten, want dat biedt toch meer kansen voor diepgaande interactie. Daarom is er bewust voor gekozen om aan het begin en einde van het event voldoende ruimte te bieden om op informele wijze met elkaar in gesprek te gaan.

 

Daartussen hebben de projectmanagers van MENENS, LNGZERO en SH2DRIVE een status update gegeven. Alle drie de projecten hebben eind vorig jaar een succesvol beroep gedaan op cofinanciering uit de RDM-subsidieregeling. Hierdoor vloeit er 52,9 miljoen euro naar de sector om emissieloos varen en daarmee de verduurzaming van de sector een duw te geven. De projecten bevinden zich nu in de opstartfase en vanuit het TKI Maritiem zullen we deze aandachtig blijven volgen.

 

Een bijzonder hoogtepunt waren de tafelgesprekken rondom de onderwerpen procesinnovatie, digitalisering, human capital en blue economy. In deze tafelgesprekken hebben verschillende experts hun visie op deze onderwerpen toegelicht. Vooral het gesprek over human capital zorgde voor veel interactie met het betrokken publiek. Het besef dat innovatie alleen door en met mensen kan plaatsvinden vergt een omdenken in de sector om HR-beleid vernieuwend en toekomstbestendig te maken.

 

Tenslotte hadden deelnemers de mogelijkheid om tijdens een break-out sessie dieper te duiken in één van de volgende onderwerpen: smart shipping, smart maritime industry of blue economy.

 

“Het is ontzettend mooi om te zien hoe concreet de maritieme samenwerking op dit moment is. Zo lopen er drie heel mooie RDM projecten rond emissieloos varen. Maar daarnaast hebben we uitgebreid stil gestaan bij de mensen binnen de sector. Daar moet de echte vernieuwing vandaan komen.”, aldus Bas Buchner, voorzitter van het TKI Maritiem.

 

Al met al kijken we dus terug op een zeer geslaagd evenement!

 

Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige evenementen van het TKI Maritiem? Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief van Nederland Maritiem Land.