08-06-2023

Geslaagd TKI Maritiem event digitalisering en circulariteit in de maritieme sector

Op Dinsdag 6 juni heeft het TKI Maritiem in samenwerking met Nederland Maritiem Land weer een live event georganiseerd in HAL4 aan de Maas.

Het evenement stond in het teken van circulariteit en digitalisering. Na registratie van de deelnemers en een netwerklunch werd het event afgetrapt door de voorzitter van het TKI Maritiem Bas Buchner.

 

Hierna gaf NML-voorzitter Rob Verkerk een statusupdate over het Maritiem Masterplan en praatte de deelnemers bij over het belangrijke proces rond de ‘Sectoragenda Maritieme Maakindustrie’ onder leiding van Marja van Bijsterveld.

 

Ook de Maritime Sisters, Sylvia en Marjolein Boer gaven een inspirerende presentatie over circulariteit in de maritieme sector, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt binnen de maritieme sector. Hun doel is het creëren van meerwaarde en strategische voorsprong voor bedrijven en de sector door slimmer om te gaan met materialen en waardebehoud.

 

Hierna werden er een 6-tal pitches gegeven aan alle deelnemers van het event over lopende projecten op de onderwerpen digitalisering en circulariteit en vond er een discussie plaats over gedeelde digitale ontwikkelingen in deze projecten.

 

Na de pauze zijn de deelnemers met elkaar in 6 workshops aan de slag gegaan met onze maritieme bijdrage aan het nieuwe Kennis en Innovatie Convenant (KIC) van het Missiegedreven Topsectorenbeleid met als hoofddoelstelling: ‘’Een schone, veilige en concurrerende maritieme keten die door slimme innovatie en ketensamenwerking effectief bijdraagt aan maatschappelijke uitdagingen en onze strategische autonomie’’

 

De thema’s van de workshops waren:

 

  • Towards zero emission: klimaat, milieu en onderwatergeluid
  • Maritime data: veilig delen en slim gebruiken van data over de hele levenscyclus
  • Safe shipping: veilige scheepvaart
  • Smart & circular shipbuilding: digitaal, modulair en circulair
  • Duurzame Blauwe Economie: maritieme aspecten offshore energie, voeding en grondstoffen
  • Secure seas: maritieme hightech voor een veilige zee

 

NML en TKI Maritiem bedanken alle deelnemers. Samen gaan we voor een blauwe toekomst!

 

Bezoek de NML website