Towards Zero Emission: klimaat, milieu en onderwatergeluid

Het elimineren van schadelijke uitstoot en de reductie van onderwatergeluid is belangrijk. Het verzacht de effecten van de wereldwijde klimaatverandering, verbetert de volksgezondheid, en houdt de biodiversiteit in stand. Daarnaast komt het stimuleren van innovaties rondom emissieloze technologieën ook de economie ten goede, want de vraag naar emissieloze schepen zal toenemen.

 

De mondiale scheepvaart is verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde CO₂-uitstoot. Tegelijkertijd worden 90% van alle goederen over zee vervoerd. Volgens de OESO zullen de maritieme handelsvolumes, naarmate de vraag naar wereldwijde vracht toeneemt, tot 2050 verdrievoudigen, en daarmee ook de uitstoot van broeikasgassen.

 

Daarom moeten we de uitstoot in de scheepvaart dringend terugbrengen. Hiertoe stimuleert het TKI Maritiem onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe brandstoffen en voortstuwingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan varen op waterstof, ammonia of methanol. Ook carbon capture en draagvleugeltechnologie kunnen oplossingen bieden en vragen om doorontwikkeling.

 

Dit deelprogramma heeft de volgende beoogde resultaten:

 

  1. Oplossingen voor verlagen van de scheepsweerstand en verbeteren van de voortstuwing door een optimaal hydrodynamisch scheepsontwerp te combineren met één of meer van de volgende technieken: 1) rompcoating, 2) stroombuizen en -geleidingsvinnen, 3) innovatieve schroef-roer-oplossingen, 4) luchtsmering en 5) draagvleugeltechnologie;

 

  1. Methoden om geluidsemissie naar water te reduceren door optimalisatie van scheepsvoortstuwers en toepassing van dempende maatregelen.

 

  1. Haalbaarheid en tijdpad van mogelijkheden voor kleinschalige modulaire maritieme toepassingen van kernenergie door kennis op te bouwen binnen internationale consortia waarin veelbelovende en veilige systemen onderzocht worden.

 

  1. Bewezen oplossingen voor hulpwindvoortstuwing van schepen die geschikt zijn voor opschaling en aangestuurd worden met behulp van Artificial Intelligence technieken.

 

  1. Technieken voor energie management aan boord van schepen met inbegrip van oplossingen voor energie terugwinning door het demonstreren, testen daarmee aantonen van efficiency winst.

 

  1. Haalbaarheid van maritieme toepassing van e-fuels in aanvulling op de onderzoeken naar methanol en waterstof, die ontwikkeld en gedemonstreerd worden in het Maritiem Masterplan.

 

Maritiem Masterplan

Het Maritiem Masterplan is een ambitieus plan dat inzet op de gezamenlijke ontwikkeling en bouw van klimaatneutrale schepen. Door nu te investeren, kan Nederland de kloof overbruggen tussen onderzoek en grootschalige productie. Het plan richt zich op de bouw van 30-40 demonstratieschepen om de overgang naar duurzame scheepvaart zowel nationaal als internationaal te stimuleren.

 

Dit initiatief versterkt niet alleen de veiligheid en autonomie van Nederland en Europa, maar bevordert ook een toekomstbestendige maritieme industrie.

 

Bezoek Maritiem Masterplan website