15-10-2024

Smart Vision Experience 2024: Innovatie in de Maritieme Sector

Op 3 oktober 2024 vond de vierde editie van de Smart Vision Experience plaats in Rotterdam, een evenement georganiseerd door het STC in samenwerking met DronePort Rotterdam. Met een focus op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onbemande en autonome intelligente systemen in havens, bracht het evenement toonaangevende experts, studenten en professionals uit de maritieme sector samen.

 

Het evenement werd geopend door Sven Tump (Lid van het College van Bestuur STC) en Vivienne de Leeuw (CFO Havenbedrijf Rotterdam), die beiden benadrukten dat innovatie en samenwerking essentieel zijn om de haven van Rotterdam klimaatneutraal en technologisch vooruitstrevend te maken tegen 2050. De dag werd verder geleid door Victoria Koblenko, die als moderator de paneldiscussies en keynote presentaties in goede banen leidde.

 

Oscar van Veen (Director of Innovation, Havenbedrijf Rotterdam) gaf een inspirerende keynote over de digitaliseringsstrategie van de Rotterdamse haven, waarin hij het belang van samenwerking en innovatie benadrukte. Zijn boodschap sloot aan bij de visie van DronePort Rotterdam, gepresenteerd door Arthur Dallau en Niels Kalshoven, die de rol van drones in havenoperaties en de weg naar volledige autonomie uiteenzetten.

 

De dag bood ook ruimte voor diepgaande discussies met internationale experts zoals Georgi Georgiev (TU München), John Troch (DroneQ Robotics) en Pieter Franken (SKeye). Zij bespraken samen met STC-docenten Arjan van Hekezen en Remco de Goede de noodzaak van zowel technische vaardigheden als soft skills om de toekomstige havenmedewerkers voor te bereiden op de uitdagingen van autonome technologieën en slimme logistieke systemen.

 

Naast het bespreken van de technologieën zelf, benadrukten sprekers zoals Mare Straetmans (Platform Zero) en Robert Simons (Wethouder Haven en Economie, Rotterdam) het belang van ondernemerschap en innovatie in de sector. Platform Zero biedt bijvoorbeeld een broedplaats voor start-ups en innovaties die de transformatie van de haven kunnen versnellen.

 

Het evenement was een belangrijke stap in de richting van de toekomst van slimme havens en duurzame technologie. De Smart Vision Experience creëerde niet alleen een platform voor kennisdeling, maar onderstreepte ook het belang van continue samenwerking tussen onderwijsinstellingen, de industrie en beleidsmakers om de maritieme sector voor te bereiden op de technologieën van morgen.

 

Bezoek website droneport