16-07-2024

Geslaagd TKI Maritiem event - 25 juni 2024

We kijken terug op een geslaagd TKI event in hotel de Reehorst in Ede. Met als centraal thema het innovatieprogramma uit de sectoragenda en inspirerende sprekers  bood het evenement een platform voor kennisuitwisseling en discussie over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties binnen de maritieme sector.

Het event begon om 12:00 uur met een inloop en een verzorgde lunch. Deze informele start bood de deelnemers de kans om te netwerken en zich voor te bereiden op de inhoudelijke sessies die zouden volgen.

 

Om 13:00 uur werd de bijeenkomst officieel geopend met een keynote presentatie over de sectoragenda voor de maritieme maakindustrie waarbij verder werd ingezoomd op de innovatieregeling, wat deelnemers waardevolle inzichten gaf in de beschikbare middelen en ondersteuning voor innovatieprojecten. Deze presentatie gaf een goede basis voor de rest van de dag.

 

Plenaire Sessie

De plenaire sessie, die volgde, bestond uit presentaties van vier belangrijke initiatieven:

 

·        NuclearDrive: Besprak de potentie en uitdagingen van nucleaire aandrijvingen binnen de maritieme sector.

·        AmmoniaDrive: Richtte zich op het gebruik van ammoniak als duurzame brandstof voor schepen.

·        Roadmap Brandstoftransitie: Bood een overzicht van de stappen en strategieën voor de overgang naar duurzamere brandstoffen.

·        Wind Assisted Ship Propulsion (WASP): Toonde de voordelen en mogelijkheden van windondersteunde voortstuwingstechnieken.

 

Breakout Sessies

Na de plenaire sessie gingen de deelnemers uiteen in verschillende breakout groepen, elk gericht op een specifiek thema binnen de maritieme innovatieagenda:

 

·        Towards Zero Emissions: Deze sessie richtte zich op klimaat-, milieu- en onderwatergeluidskwesties. Er was speciale aandacht voor energy efficiency, een thema dat veel belangstelling kreeg vanuit de industrie.

·        Maritime Data: Hier werd besproken hoe data veilig gedeeld en slim gebruikt kan worden over de hele levenscyclus van maritieme projecten.

·        Safe & Smart Shipping: Deze groep focuste op veilige scheepvaart en de integratie van slimme technologieën.

·        Smart & Circular Shipbuilding: Met digitale, modulaire en circulaire benaderingen in scheepsbouw als uitgangspunt werd in deze groep vooral gesproken over het toekomstbestendig maken van scheepswerven in samenwerking met hun toeleveranciers..

·        Duurzame Blauwe Economie: Deze sessie ging dieper in op de maritieme aspecten van offshore energie, voeding en grondstoffen.

·        Secure Seas: Hier werd de focus gelegd op maritieme hightech voor een veilige zee, met een specifieke nadruk op Dutch Naval Design.

 

Netwerken

Om 16:45 uur werd de dag afgesloten met een gezellige netwerkborrel. In een informele setting werd er nagepraat  over de sessies, ideeën uitgewisseld en nieuwe samenwerkingen verkent.

 

Kortom een dag vol inspirerende sprekers, diepgaande discussies en waardevolle netwerkgelegenheden. Onderstaand kunt u de presentaties van de dag nogmaals nalezen.