Duurzame Blauwe Economie: maritieme aspecten van offshore energie, voeding en grondstoffen

Meer dan 70 procent van het oppervlak van onze planeet bestaat uit water. De zee is een bron van duurzame energie, grondstoffen en voedsel, en kan drijvende systemen ondersteunen in tijden van zeespiegelstijging en overbevolking van kustgebieden. Ook kan de zee duurzame energieopwekking en -opslag faciliteren. Activiteiten op zee beïnvloeden echter de natuurlijke omgeving. Om economie en ecologie te combineren, moeten we de zee beter begrijpen, benutten en beschermen.

 

Een Duurzame Blauwe Economie (DBE) betekent duurzame economische groei op zee en binnenwateren. Hoewel alle activiteiten op zee bijdragen aan economische groei, richt DBE zich vooral op nieuwe, duurzame activiteiten in balans met de natuur. Voorbeelden zijn hernieuwbare energieopwekking, aquacultuur, leven op zee en ecotoerisme.

 

DBE biedt nieuwe kansen voor de Nederlandse maritieme sector, zoals (drijvende) windturbines, vis- en zeewierkweek, drijvende zonnepanelen en de bijbehorende installatie-, oogst- en onderhoudssystemen. Het is essentieel dat deze activiteiten samen worden ontwikkeld, omdat ze afzonderlijk misschien nog niet rendabel zijn, maar gezamenlijk wel bijdragen aan economische groei. Ook moeten ze de beperkte ruimte op zee effectief benutten (multi-use) en duurzaam zijn, met minimale verstoring van het mariene ecosysteem. De nieuwe activiteiten op zee vereisen duurzame (emissieloze) schepen, goede verbindingen met het vaste land en diensten vanuit havens die als belangrijke knooppunten dienen.

 

Binnen dit deelprogramma willen we de volgende ontwikkelingen stimuleren:

 

  1. Alternatieve vormen van energie uit water;
  2. Nieuwe opschaalbare systemen voor voedselproductie en
  3. Circulaire oplossingen voor drijvende werk- en woonruimte

 

Welke getest worden op technische en economische haalbaarheid en ecologische impact.